НетИнфо или adwise … нямам идея но и едва ли има значение

Публикувано в Интернет на 04.12.2009

Крайно време беше и НетИнфо да се вземат малко в ръце и да започнат да изкарват още повече пари и да дадът възможност на бедните хорица като мен да рекламират в тяхната мрежа от сайтове, без да се налага да имат 3000 лв за кампания която ще протече 19 дни например. Единственото което не мога да разбера е, защо когато дойде криза хората мислят как да изкарат колкото се може повече (а може би да оцелеят … нямам представа ), а в хубавите времена си играят на монополисти и не желаят да си помръднат пръстчето.

Питате се, защо говоря така? Ако се опитаме да погледнем по-различно на нещата и приемем, че светът е една държава и Гугъл орпеделено ще бъде гигантът в тази държава и сега ако се върнем в нашата си малка и красива България виждам, че НетИнфо е нашият Гугъл (нищо, че Гугъл има и в България).

НетИнфо е гигантът при нас. Но ето тук е ключът към истината. Големият контраст между двете компании. Дори като по-бедна държава в която хората не са много запознати що е то интернет не можем да кажем, че пари в интернет няма. Аз лично пръскам доста пари в интернет всеки месец. За услуги, за покупки и за какво ли още не. За това определено пари има. Служителите в България са в пъти по-евтини от служителите в щатите да кажем и тук виждаме, че везните малко се уравновесяват. И сега идва момента да разберете, защо всъщност съм толкова афектиран:

Къде е QA????

Къде е QA????

Ако не можете да разбере какво се случва и си мислите, че шота е счупен тук ще ви кажа, че това въобще не е така. Проблема не е в шота който съм направил. Така се вижда на моята любима Opera 9 която си ползвам от време на време. И ето тук можем да се върнем малко назад. Та къде е професионализма?? Та НетИнфо е компания на 11 години в крайна сметка и с всеки нов проукт се отнасят доста непрофесионално. Оставам без думи! Като цяло въобще не обичам да критикувам, обожавам да хваля, но защо не ми давате шанс да изсипя положителната си енегрия върху вас а само отрицателната. Тук е момента да попитам „Къде е QA???“. Съвсем нормално е с разтежа на една компания да се получават доста повече грешки, защото хората са повече, по-трудно се управляват и прочие, но в крайна сметка непрофесионалното отношение не е оправдание за това, че компанията е голяма. Определено и Гугъл правят грешки основно в UX ( User Experience ), но ги оправят сравнително бързо и за обикновенните хора в повечето случай това остава не-забележимо. В нашия случай сега това не е просто не-забележимо, а очевадно. Както и да е, грешки има и винаги ще има. Аз лично се надявам ако това мое мнение стигне по някакъв начин до компанията за която пиша да му обърнат поне малко внимание и да се постараят да бъдат още по-големи професионалист, защото определено там работят доста професионалисти и е компания която уважавам!

Какво е Adwise?

Като изключим, че до преди малко тонът ми беше труден за смилане дори и от мен, сега ще се опитам да споделя впечатленията си от adwise.

Като начало Adwise е една много приятна система която, е подобие на Google Adsense, което пък е един много лесен, приятен и евтин начин да рекламираме в интернет.

Каква е разликата между Adsense и Adwise?

На практика почти няма разлика в двете системи говоря чисто целева разлика. И двете системи са създадени за да можем лесно да рекламираме в интернет, но като ползи са малко по различни. Определено Adsense и Adwise не могат да си бъдат конкуренция, защото местата на които ще рекламирате ако пуснете реклама в Adsense ще бъдат различни от тези тези ако си платите в Adwise макар, че до скоро в vbox7 се въртяха банери на Google.

Опитвам се да кажа, че ни се откри още една възможност за PPC реклама, с която можем да бъдем още по-силни и да присъстваме на повече места на пазара.

Една комбинация от Adsense + Adwise + Etarget + Easytrader и прочие, биха ви отредели печеливша рекламана стратегия и присъствие според мен на 90%+   в рекламния пазар на България. Което е много и в крайна сметка е много яко.

Малко за Adwise.

Като човек ползващ услугите на Adsense доста време не ми беше никак трудно да разбера как да се регистрирам и да създам кампания. Нямам представа дали, за нормлания човек или неопитния рекламен мениджър на една малка или средна фирма ще успее да се справи с лекота.

Макар и да ми е малко омазано с тези Кампании и Групи, успшях да си сътворя една тестова кампания с тестова група и стигнах до момента с плащането, което е супер, защото в крайна сметка това е целта. Плащаш и вече имаш работещи реклами и ставаш много известен и много богат :)

Обаче след няколко минути стана малко по-интересно. Стоя си и си викам, хайде да изиграя пиесата „Ейййй … тук обърках нещо …“ . След като си кажа това нещо търся 2 опции. Изтрии или Редактирай … Охх тук брах големи ядове. Не мога и не мога да намеря къде е Изтрии или редактирай бутона.

След малко виждам едни малки разноцветни точици горе в дясно над таблицата и разбирам, че имат нещо свързано с това което търся или поне до някъде. Там видях вълшебната думичка Изтрита. Викам си тук някъде е истината и започвам приключението, в търсенето на Изтрита :). След малко разбрах, че това всъщност са статуси на кампаниите и след това разбрах, че се отнасят и за групите хитро нали ( ако прекалявам много с преиграването ви давам правото да ме нахраните с един  хубав коментар :)  ) . Дойде момента в който си отбелязах кампанията като изтрита. След това започнах да търся добре де как да си редактирам рекламата която пуснах ?!? След 1-2 минути разкрих и тази мистерия. Намира се когато решите да редактирате групите и там има да редактираме текста на обявата. В този момент почнах да се чудя дали не съм в сайт за обяви и дали нещо не съм се заблудил много сериозно ( шегувам се :) ). Разбира се когато пускаме реклама във вестник доста от тези реклами са като обяви “ Търся си нова жена, която да готви чисти и разхожда кучето … “ и тнт.

Последните няколко реда ги написах с цел да обясня, че ми беше доста трудно да се орпавям в момента след пускането на рекламата и че трябва определено да се отдели много сериозно внимание на Usability частта.

Мисля, че за момента това е достатъчно и ако забележа някаква положителна или поне според мен положителна промяна с удоволствие ще я отразя.

Благодаря ви, че отделихте от времето си за да чуете какво мисля и се надявам да съм ви бил полезен.

Етикети: , , , , , , , , ,


10 коментара по “НетИнфо или adwise … нямам идея но и едва ли има значение”

 1. Joro казва:

  Така е, така е… напоследък от НетИнфо, които си се водят големци получаваме доста недомислени продукти с едно невзрачно бета, колкото да си измият ръцете. Това говори лошо за тях, тъй като става дума за абсолютно елементарни неща, които изникват при първите 10 мин тест. Явно наистина няма QA. В AdWise ми направи впечатление и че е правен за минимум 1280 точки ширина на екрана. Все още 1024х768 си е доста масова резолюция и спокойно можеха да си спестят още 20-40px, за да покрият още една група хора, но не… за сметка на това са направили широк сайт, който си личи как са се чудили с какво да го напълнят. И как пък нямаше едно селектъбъл текстче, че ако ме изкефи някой фийчър, да пейстна на приятел. Но това настрана… дори във Vesti.bg имаха сериозни бъгове под определени резолюции. А и с бекграунд-рекламите, които пускат от време на време положението е страшно, че там с тези абсолютни позиции половината сайт водеше до конкретната реклама. Ами Vgames, Vmusic? При втория под IE6 има някакви PNG-та, които някой явно е забравил, че трябва да са прозрачни… И този проблем, както и още няколко сме ги репортвали точно с теб преди повече от половин година и или нямат свободни 30 минути или просто никой не го е*е. Ако не могат да си оправят проблемите или просто не им пука, поне да блокират IE6 с някакво съобщение за ъпдейт на браузъра, а не хората, които го ползват да гледат грозотии. Има още куп неща, ама не е тук времето и мястото :) Може би отделна тема ще е подходящо решение.
  Аз нямам думи :) Толкова се бият по гръдите, а елементарните неща ги забравят. Големи са, няма кой да ги мине в скоро време, точно за това могат да обърнат внимание на детайлите.

 2. Да Жоре точно така е. Не искат да обръщат внимание на най-дребните неща. Чесно да ти кажа когато репортвахме VMusic не ме интересуваше въобще дали ще има ефект от репорта, защото аз така или иначе нямаше да го ползвам този сайт, но примерно тук ситуацията е доста по-различна. Определено имам идеята да ползвам тази услуга и наистина в началото се накефих, че има заработила система. Това за резолюциите не съм обърнал внимание и по-добре, защото най-вероятно и него щях да отразя. Хубавото е, че поне на IE6 нещатата на пръв поглед изглеждат нормално.

  Както и да е да са живи и здрави :)

 3. [...] чедо в листа с услугите предлагани от Нет Инфо! http://m.ignev.net/blog/internet/12_04/netinfo-or-adwise/ в Любими преди 5 секунди edno23.com Начало контакти [...]

 4. Pavel Ivanov казва:

  Както би казъл поетът ОМГ :) по някога се притеснявам, когато седна да правя нещо, че тия двамцата (Мариан Игнев и Георги Калайджиев) направо цепят пиксела … и виждат бая неща :) че даже и кода гледат …
  и така като един добър човечец ще се обърна към всички които се занимават с уеб …
  „мили колеги … всички занем колко е забавно да се бъзикаш на работното си място когато всички са те изнервили, но моля ви за ваше добро, бъдете така добри да си вършите работата професионално :) защото има такива хорица които вместо да ви се радват само ви излагат :) и колкото и да е лесно да заблудиш шефовете си :) колегите трудно се заблуждават :) нали ?
  и разбира се нищо лично и никакви лоши чувства нали ? :)
  а така :) айде весел уикенд и приятно цепене на пиксели :)

  п.с. И пак ви казвам тия двамата вадят души с голи ръце :) Пазете се!!!

 5. Господин Иванов :) не създавайте лошо впечатление на хората за нас. Всички правим грешки …

 6. Pavel Ivanov казва:

  не създавам лошо впечатление :) дори напротив казвам че сте наблюдателни нищо повече … добре че ние не виждаме повечето неща които вие забелязвате :P

 7. Anonimen казва:

  Обикновено когато трябва да платиш за нещо, трябва и да можеш да го изпробваш преди това – основно правило в интернет. Знаете ли да има възможност за проба с рекламата на adwise?

 8. Нямам представа, но мисля, че можеш да започнеш с 10-тина 20 лева. И така можеш да тестваш. Аз лично съм се възползвал от услугите на Adwise и да ти кажа работят задоволително. Поне на мен ми свършиха работа де :)

 9. Димитър казва:

  Изглежда, че от както сте я пробвали системата е минало доста време. Аз я пробвах с 20 лв. и може да се каже че съм доволен – но винаги могат да се кажат и забележки. Не искам да критикувам, системата не е лоша но ми се иска малко по-добра разбивка на кликовете а не само коя реклама колко клика има.
  Бих искал да знам от кой сайт е дошъл клика и евентуално IP-то на човека (това го има в друга подобна реклама). И нещо има разлика с показаните кликове и тези в google analityc – не е фрапиращо и може да ми е от сайта че ползвам готова платформа но все пак.

 10. highspirited казва:

  2015 – Adwise нет инфо не плащат на издателите, от 5 месеца ми дължат пари и реално няма как да ги получа, правят каквото си искат. Пиша го само и другите да знаят и да не се набутват!

Вашият коментар