След няколко часа е откриването на p2p 2010 Велико Търново

Публикувано в Събития на 24.04.2010

Ето, че няколко часа след пристигането си във Велико Търно вече имам  интернет и мога да напиша няколко реда за събитието което предстои след броени часове тук във Велико Търново. Но преди това ще ви покажа няколко красиви снимки от това което виждам през терасата на хотела.

Красиво е но за съжаление апарата ми не е от най-добрите :)

Та сега малко за конференцията, която до колкото зная ще се проведе тук:

Сутринта в 9 трябва да сме тук

Сутринта в 9 трябва да сме тук

Както всяка година сутринта в 9 ще изпием пърите си кафенца и ще се регистритаме и точно в 09:45 някой от екипа на p2p ще ни приветства за добре дошли и ще даде начало на конференцията.

След това определно предстоят няколко интересни лекции (поне за мен) за които ще ви нахвърля малко инфо.

Точно в 09:55 – на подиума ще изгрее Патрик Финч, който е един от екипа на Мозила в европа. Той ще не поговори на тема „Защо Firefox“, което честно казано ще ми е доста интересно, защото аз лично напоследък не съм много доволен от лисицата и чесно казано, ако Опера имаха възможностите които Firefox ми предлага като уеб писач бих минал на нея. Много се надявам Патрик да ме убеди, че не съм прав и от Firefox няма по-хубаво създание :) .

В 10:35 ще се запознаем с Дончо Ангелов който работи за Microsoft и който има не леката задача да ни вкара в час с това как Microsoft виждат бъдещето на уеб или по скоро „Визията на Microsoft за уеб бъдещето“ … каквото и да означава това :))

И сега тук поне за мен идва черешката на върха на сладоледа за първия ден на конференцията. В 11:15 ще имам честта да се запозная точно с Микаел Видениус – Monty. Ако не ви говори нищо това име, той е човекът който създаде една много интересна думичка, софтуер … или казано по друг начин MySQL. Най-хубавото в неговото появяване, е че ще ни говори за това какво е бъдещето на Уеб според него и ще ни направи предполагам една кратка презентация за MariaDB, което представлява форк на MySQL. Лично аз много се вълнувам от бъдещето на този проект и за мен ще бъде голямо удоволствие да послушам Монти.

Понеже  след като научих, че if и else са много полезни думички освен в английския език така и в компютърните езици ще тръпна в очаквана часовника да удари 14:40 за да чуя Ники Бачийски какви 5 неща ще ни каже, които всеки програмист трябва да може (дори и аматьор като мен :) ). Ако не познавате Ники, то е един от хората които работят за любимата ми блог платформа WordPress, определено човек от които може да се научи нещо интересно и полезно. Аз смятам да намеря някоя отворена книжарница за да мога да си купя острилка, за да си наостря ушите и да попивам като гъба всичко казано от Ники. :)

След това като всеки уебаджия на конференцията мисля да присъствам и на лекцията на Робърт Ниман, който ще ни поговори малко за идващото чудо JavaScript и HTML5.

С това съботните лекции за мен приключват и се задава време за парти, което ще се проведе 17:30 … ?!? малко рано за уиски но ще се прежаля какво да се прави :)

Ето, че идва и втория вълнуващ ден на Уеб Тех.

Точно в 11:30 моят приятел и колега Мариян Маринов ще ни поговори малко за Version Control с Git и Mercurial. В интерес на истината Мариян винаги говори интересни неща, от които доста ме боли главата след това, но това е хубава болка, болка на знанието :) За тези които не познават Мариян той е Системен Архитект на SiteGround и също така дясната ви ръка ако имате проблем с някоя бутилка ракия например :)

След това от 14:00 пак ще имаме честта да послушаме Монти който ще поговори по-сериозно за MariaDB 5.1 и за това какво можем да очакваме от нея.

Оставащите 2 вълнуващи лекции за мен са тези на Стефан Кънем който ще ни поговори за Test-Driven Development + Refactoring. Test-Driven Development, okay но ще ми е по интересно да чуя мислите му относно рефакторинг-а, особенно в големи проекти където винаги е манджа с грозде :)

След това в 15:45 ще имам честта да послушам другия мой приятел и колега Михаил Иринчев, които ще ни презентира вижданията си относно SOAP over XMPP. До колкото успявам да зебележа в последно време Web Services стават все по-модерни и в интерес на истината много практически приложими вече и затова ще ми е доста интересно да послушам Мишо. Ако не познавате Мишо той е човекът който ръководи екипа на Developers в SiteGround. Мишо е доста интересен и респектиращ човека, които си заслужава да бъде излсушан. Определено мисля да мина за втори път през книжарницата за да си купя още една острилка за да си наостря ушите и отново да попивам като гъба.

Също така в неделя ще има няколко интересни Workshop-a но за тях чесно казано леко ме мързи да пиша, а и плюс това много ми се стопли вискито вече, а трябва да си го допивам и да лягам. Ако все пак ви е много интересно ви предлагам да влезете и да видите цялостната програма.

Това е за сега от мен. Надявам се, че не съм ви отекчил много. Ще се опитвам да ъпдейтвам често, за случващото през следващите 2 дни.

Хубав week-end.

Етикети: , , , , , ,


Вашият коментар