
Злоупотреби с домейни!
Ето, че настъпи момента на първия по-сериозен пост. Тук става дума за нещо много неприятно за всички собственици на домейни, които обичат удобствата на интернет бизнеса, а именно докато си стоиш на диванчето да изкараш някоя хилядарка за това, че си купил готин домейн когато му е било времето. Та за какво по-конкретно става дума. Една много хубава ситуация. В един хубав слънчев ден идва мейл от едни сладурковци които искали да похарчат няколко хилядарки за един мой домейн. След като чета този мейл на лицето ми се появява една голяма усмивка, като гъбка в ранна утрин след дъждовна вечер, паралелно с това в главата ми почват да се въртят някакви самолети, яхти :) и спортни коли и всчкакви други начини за харчене парички. След като прочетох мейла…
Това е откъс от мейла:
We are interested to buy your domain name fovir.com and offer to buy it from you for 70% of the appraised market value.
As of now we accept appraisals from either one of the following leading appraisal companies:
macez.com
sedo.com
If you already have an appraisal please forward it to us.
As soon as we have received your appraisal we will send you our payment (we use paypal for amounts less than $2,000 and escrow.com for amounts above $2,000) as well as further instructions on how to complete the transfer of the domain name.
We appreciate your business,
Yours truly,
Mark Allen
… разбрах няколко неща.
- Трябва да платя на компаниите macez и sedo.
- Никаква гаранция дали ще ми одобрят цената на домейна от фирмата.
- 100% това е някаква схема.
Типично в мой стил недоверчиво реших да се направя на интересен с моя „перфектен“ английски и да им пусна едно мейлче:
Hi Mr. Allen,
glad you’re interested in my domain and would be happy if I can be in your favor, but now I can tell you how I prefer to proceed the transaction. I will be happy to send me a concrete offer for the domain. If you do not get it will think that this is just another marketing campaign for payment for the evaluation domains and will get very uncomfortable.
I expect your answer.
Regards,
Marian Ignev
Идеята на този мейл беше, че щом те имат интерес да купуват да си платят за оценяване на домейна и ако на мен цената ми харесаше щяхме да стиснем ръцета. Та изпращам мейла на господата и какво ми казва гмейл минутка след пускането на писамцето:
This is an automatically generated Delivery Status Notification
Delivery to the following recipient failed permanently:
markallen38@gmail.com
Technical details of permanent failure:
Account disabled
—– Original message —–
MIME-Version: 1.0
Received: by 10.216.7.129 with SMTP id 1mr384143wep.215.
И ето точно в този момент ми просветна каква е цялата история. Ако случайно се чудите все още за какво става дума вижте моята теза:
- Бях прав. Абсолютна шпекула
- Тези двата сайта са техни и нещастниците спамят за да им изкарват пари / Готина схема но … те са тъпи /
- Нямаше да е никак лошо поне да водят някаква комуникация с хората за да е по-достоверно.
- А според мен използват фалшиви адреси освен за да не бъдат хванати по IP-та а и защото според мен не предполагат, че ще попаднат на човек като мен който ще се пазари за някакви неща.
Ще се радвам ако на някой му се занимава да се позабавлява с тези сладури или други такива като тях. Аз лично нямам амбиция.
Надявам се да съм помогнал преди някой да пострада.